Ουρανούπολη

Ουρανούπολη

Ουρανούπολη

Η Ουρανούπολη είναι μια μικρή πόλη στην αρχή της τρίτης χερσονήσου της Χαλκιδικής, βρίσκεται στα σύνορα με την αυτοδιοίκητη περιοχή του Αγίου Όρους. Αν και η γύρω περιοχή έχει ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και είναι αρκετά ανεπτυγμένη τουριστικά, η Ουρανούπολη είναι γνωστή κυρίως ως η πόλη με το λιμάνι από το οποίο αναχωρούν τα πλοία για το Άγιο Όρος.
Η πόλη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Αλέξαρχο, αδερφό του βασιλιά της Μακεδονίας, Κάσσανδρο. Στην αρχαία εποχή, ονομαζόταν Ουρανόπολη (η πόλη του ουρανού) και είχε αναπτυχθεί ως εμπορικό κέντρο. Κατά την διάρκεια μιας σημαντικής ανασκαφής από τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο σε κοντινή περιοχή το 1959, βρέθηκαν απομεινάρια ενός Ελληνιστικού κτιρίου, καθώς και λυχνάρια, νομίσματα και προσωπικά αντικείμενα.

Το σύμβολο της Ουρανούπολης παρόλα αυτά είναι ο Βυζαντινός πύργος του Προσφορίου. Ο Βυζαντινός πύργος της Ουρανούπολης χτίστηκε τον 14ο αιώνα, πιθανότατα πριν το 1344, από μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου στο όρος Άθως, για να προστατεύσουν την περιοχή από εχθρικές εισβολές. Βρίσκεται δίπλα στο μικρό λιμάνι της Ουρανούπολης. Αυτός ο πύργος είναι μέρος ενός μικρού οχυρωμένου συγκροτήματος και χρησιμεύει ως βάση για το μοναστήρι Προσφορίου, το οποίο αποτελεί μετόχι της Μονής Βατοπεδίου.

Ανάμεσα στα πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά αυτής της κατασκευής, μπορούμε να αναφέρουμε τη διαφορετικότητα της προέλευσής της, δεδομένου ότι το κάτω μέρος, που φέρει τη δομή του πύργου, ανήκει στην Βυζαντινή περίοδο, ενώ οι δύο τελευταίοι όροφοι, και κάποια άλλα μέρη του που δεν επιβίωσαν μέσα στα αιώνες, χρονολογούνται κατά την Τούρκικη κυριαρχία που συνέβη μετά το 1585. Όσον αφορά το εσωτερικό του πύργου, είναι κατασκευασμένο από ξύλο και χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Επίσης έχει δύο ξύλινα μπαλκόνια.
Πέρα από όλα αυτά τα στοιχεία προέλευσης, αυτός ο Βυζαντινός πύργος είναι επίσης σημαντικός από ιστορικής άποψης, διότι από το 1928, αποτέλεσε το σπίτι του ζεύγους Loch, οι οποίοι στήριξαν τους πρόσφυγες της εποχής και δημιούργησαν την τωρινή παράδοση στα χειροποίητα χαλιά.

Από την άλλη πλευρά, αυτός ο πύργος είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο καλά συντηρημένος στην Χαλκιδική, παρά την ταλαιπωρία που είχε υποστεί από έναν σεισμό τον 19ο αιώνα που κατέστρεψε τον τελευταίο όροφο. Τα γύρω κτίρια χτίστηκαν την ίδια περίοδο, ένα εκ των οποίων φιλοξενεί το γραφείο της τοπικής δημοτικής αρχής.

Ουρανούπολη
Ουρανούπολη
Ουρανούπολη
Ουρανούπολη
Ουρανούπολη
Ουρανούπολη
Ουρανούπολη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νικήτη

Η Νικήτη συνδυάζει πυκνά πεύκα με καταπληκτικές παραλίες.

Όλυνθος

Η αρχαία Όλυνθος δεν θα απογοητεύσει τους λάτρεις της ιστορίας.

Πετράλωνα

Το σπήλαιο Πετραλώνων είναι διάσημο για τον απολιθωμένο Αρχάνθρωπο.

Νέος Μαρμαράς

Ο Νέος Μαρμαράς είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα χωριά της Χαλκιδικής.

Πόρτο Κουφό

Το καταπράσινο τοπίο προσφέρει υπέροχα μονοπάτια.

Άθως

Το Άγιον Όρος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.

Στάγειρα

Τα Στάγειρα είναι η γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη.

Όρμος Παναγίας

Mία από τις πιο γραφικές περιοχές της Χαλκιδικής με ένα υπέροχο λιμάνι.

Αρναία

Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο της Αρναίας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Άφυτος

Ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό με όμορφα πλακόστρωτα σοκάκια.

ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ

blue lagoon group Ikos Resorts Porto Carras Sani Resort

Easy Radio Taxi Χαλκιδική

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Easy Radio Taxi Χαλκιδική

Αγίου Γεωργίου, Εμπορικό Κέντρο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής

2399 023333 | 2373 025060 | 2373 025059 | 2374 061100

697 599 1001 (What's Up)

2373 024040

info@taxihalkidiki.gr

www.taxihalkidiki.gr

NEWSLETTER

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το ραδιοταξί Easy ιδρύθηκε το 2013 στην Χαλκιδική με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μεταβίβασης και μεταφοράς. Μέσα από ένα ιδιόκτητο κέντρο λήψης κλήσεων και ραντεβού, ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές σας μετακινήσεις, με επαγγελματισμό, γρήγορα, εύκολα και οικονομικά.